top of page

ICROSS

WAT?

HOE INZETTEN?

EINDTERMEN

ICrosss is een unieke educatieve applicatie ds vooral gericht op het verwerven van ruimtelijk inzicht en het ondersteunen van het voorstellingsvermogen van leerlingen bij het oplossen van ruimtelijke vraagstukken rond veelvlakken of doorsnedes ervan. De figuren worden weergegeven in 3D-weergave, waarmee u het in elke richting kunt roteren. 

iCross zorgt voor Inzicht in eigenschappen van veelvlak.

Veel leerlingen hebben het moeilijk om zich ruimtelijke situaties voor te stellen. Deze app kan hen daarbij ondersteunen. Door de mogelijkheid om het veelvlak te draaien en in te zoomen, kunnen ze een beter inzicht krijgen in de eigenschappen van dit veelvlak. Vaak is het soms moeilijk om zich voor te stellen welke vorm een doorsnede aanneemt. Aan de hand van de app kunnen de leerlingen gemakkelijk nagaan of ze te maken hebben met een vierkant, rechthoek, parallellogram of een andere veelhoek. Zo wordt het berekenen van de omtrek en oppervlakte van de doorsnede een pak eenvoudiger. Verder is er een zeer groot aanbod van veelvlakken aanwezig, wat moeilijk is voor de leraar om te voorzien aan fysiek materiaal.

​

Eerste Graad: A-stroom

26: kennen en gebruiken de meetkundige begrippen diagonaal, bissectrice, hoogtelijn, middelloodlijn, straal, middellijn, overstaande hoeken, nevenhoeken, aanliggende hoeken, middelpuntshoeken.

27: herkennen evenwijdige stand, loodrechte stand en symmetrie in vlakke figuren en ze herkennen gelijkvormigheid en congruentie tussen vlakke figuren.

29: weten dat in een tweedimensionale voorstelling van een driedimensionale situatie, informatie verloren gaat.

30: herkennen kubus, balk, recht prisma, cilinder, piramide, kegel en bol aan de hand van een schets, tekening en dergelijke.

31: kennen meetkundige eigenschappen zoals: de hoekensom in driehoeken en vierhoeken, eigenschappen van gelijkzijdige en gelijkbenige driehoeken, eigenschappen van zijden, hoeken en diagonalen in vierhoeken.

34: berekenen de omtrek en oppervlakte van driehoek, vierhoek en cirkel en de oppervlakte en het volume van kubus, balk en cilinder.

36: kunnen zich vanuit diverse vlakke weergaven een beeld vormen van een eenvoudige ruimtelijke figuur met behulp van allerlei concreet materiaal.

​

Tweede Graad: ASO

40: berekenen in het vlak de afstand tussen twee punten gegeven door hun coördinaten in een cartesisch assenstelsel.

41: lossen eenvoudige problemen i.v.m. ruimtelijke situaties op door gebruik te maken van eigenschappen van vlakke figuren.

42: kunnen met voorbeelden illustreren dat informatie verloren kan gaan bij het tweedimensionaal afbeelden van driedimensionale situaties.

43: kunnen de inhoud van sommige ruimtelijke objecten benaderend berekenen door ze op te splitsen in of aan te vullen tot gekende lichamen.

45: gebruiken de begrippen evenwijdig, loodrecht, snijdend en kruisend om de onderlinge ligging aan te geven van rechten en vlakken in ruimtelijke situaties.

​

Tweede Graad: TSO en KSO

26: maken bij het berekenen van hoeken en afstanden in vlakke en in beperkte ruimtelijke situaties gebruik van schetsen en tekeningen, van meetkundige begrippen en elementaire eigenschappen, in het bijzonder van: evenwijdigheid, gelijke verhoudingen, loodrechte stand, eigenschappen van hoeken, eigenschappen van driehoeken en cirkel, de stelling van Pythagoras, goniometrische verhoudingen in een rechthoekige driehoek

 

Derde Graad: ASO

7: bij het oplossen van wiskundige problemen functioneel gebruik maken van ICT.

 

Derde Graad: TSO en KSO

3: bij het oplossen van wiskundige problemen functioneel gebruik maken van ICT.

bottom of page