top of page

doelstelling.

De digitale beweging zet zich ook voort in het onderwijs. Het aanbod educatieve apps bijvoorbeeld is ondertussen ontzaglijk. Toch stellen we vast dat leerkrachten niet altijd gebruik maken van het beschikbare materiaal. Daarom is het doel van deze website is om die digitale weg vrij te maken voor leerkrachten wiskunde van het secundair onderwijs. We lichten op deze site vijf gebruiksvriendelijke, laagdrempelige apps uit die een meerwaarde bieden voor het vak wiskunde. We hopen hierdoor leerkrachten te stimuleren om het digitaal potentieel te integreren in hun lessen. Deze ambitie past binnen het kader van vzw WOT die het Belgische onderwijs in haar breedste vorm meer vertrouwd wil maken met het gebruik van technologie. http://www.wotvzw.be/missie/

projects.
about.
contact.

keuze.

De keuze van de apps is bewust gemaakt. Bepaalde apps zoals Script Calculator, Mathway,... hebben we bewust niet gekozen. Dergelijke apps kunnen handig zijn maar bevatten geen educatieve meerwaarde voor de leerlingen uit het secundair. Het zijn geavanceerde rekenmachines die vergelijkingen of oefeningen gewoon oplossen waarbij de leerling aan de slag kunnen zonder na te moeten denken. Deze apps komen wel het vaakst voor op de appstore of playstore.

​

Verder waren er heel wat apps tegen die (stukken) theorie of volledige formularia aanboden. Echter hadden deze apps geen andere functies en wat het dus ook niet meteen een meerwaarde voor de les wiskunde. Het gebruik van tablets en apps moet naar onze mening meer zijn dan een boek door een glazen scherm gebruiken, maar dat is bij zo'n apps niet het geval.

​

Ook apps die oefeningen aanbieden maar geen feedbacktool voorzien hebben we niet opgenomen in onze keuze. Oefeningen kunnen weldegelijk een meerwaarde zijn, maar de feedback is cruciaal om de leerling te ondersteunen bij het leren.

​

De apps die we uiteindelijk kozen hebben enkele unieke kenmerken. Apps die het voorstellingsvermogen van de leerling ondersteunen vonden we bijvoorbeeld zeer boeiend. Dit kan een grote hulp zijn en wordt vaak moeilijk verwezenlijkt op papier of met fysiek materiaal (zie Shapes 3D en iCross). Ruimtelijk inzicht blijkt namelijk vaak een struikelblok bij de leerlingen. Dit visueel ondersteunen vonden we ook goed toepasbaar bij algebra. Functies zijn vaak moeilijk voor te stellen, en met de app Desmos kan je deze bijvoorbeeld heel makkelijk manipuleren. Dit is een zeer handige tool voor zowel leerkracht als leerling. Verder vonden we ook belangrijk dat het zelfregulerend leren van de leerling en een constructivistische manier van leren zoveel mogelijk gestimuleerd werd.

​

Icross
Desmos
Shapes 3D
Khan
Explain
bottom of page